Wat heeft voeding met revalidatie te maken?

En hoe weet je zeker dat het voer past bij je paard?

Mag ik 2 minuutjes leestijd van je? Ik heb een holistische kijk op paardenrevalidatie en -training. Dat betekent dat ik niet alleen let op training, maar ook op randvoorwaarden, zoals voeding, hoeven, behandeling, huisvesting, tuigage en gebit. Komende tijd ga ik elke keer een onderwerp uitlichten die voor mij onder die ‘holistische blik’ valt. Dit keer voeding! Dat goede voeding voor je paard belangrijk is, dat weten we wel. Maar WAT is nu eigenlijk goede voeding? Hoe kies je nou het juiste voor je paard?

Er wordt vaak brok of muesli gevoerd, voor extra voedingstoffen. Maar weet je ook wat er dan precies in zit en of dat aansluit bij wat je paard nodig heeft? En het ruwvoer dat je paard krijgt – is dat ook een bewuste keuze trouwens?

Voed de darmflora!

Ruwvoer is het ALLERbelangrijkste dat een paard eet. Doordat het zo’n groot aandeel is van zijn dagelijkse eten (1,5-2 kilo per 100 kilo lichaamsgewicht), is de kwaliteit ook van groot belang. Mooi droog, lang hooi is bijvoorbeeld veel beter voor de darmflora dan donkerder, vochtiger voordroog of kuil. Dat heeft te maken met het fermentatieproces. Bij revalidatiepaarden hamer ik extra op dat ruwvoer, want goede spieropbouw, gezonde hoeven en vacht, dat kan alleen als hun darmen ook daadwerkelijk de juiste voedingstoffen kunnen opnemen. Zelfs op mentale gezondheid is voeding van invloed. Kwaliteit van de darmflora is dus cruciaal.

En wist je dat veel paarden eigenlijk nauwelijks krachtvoer nodig hebben? Zelfs wedstrijdpaarden krijgen vaak teveel gevoerd. Verreweg de meeste voedingsstoffen en eiwitten halen ze namelijk uit (kwalitatief en voldoende) ruwvoer. Veel paarden hebben wel wat aanvullende supplementen of kruiden nodig om het vitaminen en mineralenaanbod optimaal binnen te krijgen. Maar niet in de brok- of mueslivorm die we vaak hebben. Waar je dan wel op moet letten is wel een vak apart. In dit e-book van Pure Horse staat, kort maar krachtig, alles dat je moet weten over de spijsvertering en voeding. En je leert goed etiketten lezen! Echt een aanradertje.

Training makkelijker en leuker

Als ik dus een revalidatiepaard aangeboden krijg, zorg ik dat ruwvoer en aanvullend voer optimaal passen bij het betreffende paard. Bij revalidatiepaarden komt dat nog nauwer dan bij ‘gezonde’ paarden. Als de randvoorwaarden namelijk kloppen, wordt training zoveel makkelijker en leuker voor ze! Volgende week zal ik mijn visie op beweging en huisvesting delen met je, en welk effect dat heeft op paardenrevalidatie en -training. Stay tuned 🙂

Come on In!

Weekdays

08PM -12AM

Weekends

12 PM – 02 AM

Contact

Telefoon

+31(0)6 4384 51 86

Mail

rianne@rianne-dekker.nl

Plaats

Malden, vlak onder Nijmegen
Share This