Wat doet vrije beweging voor je paard?

Over het grote belang van vrije beweging voor mentale en fysieke gezondheid.

Deze week wil ik graag mijn visie met je delen over vrije beweging. Met vrije beweging bedoel ik alle beweging buiten de box en buiten de training om. Wist je dat vrije beweging super veel effect kan hebben op zowel de mentale als fysieke gezondheid van je paard?

Hoefmechanisme

(Semi)wilde paarden bewegen van nature zo’n 30 kilometer per dag. Ze trekken naar voedsel- en waterbronnen of naar beschutting. Ze bewegen zo’n 80 procent van de tijd, terwijl ze op stal gemiddeld 87 procent van de tijd stilstaan! In het hele onderbeen zitten pezen en ligamenten, maar geen spieren. Het hoefmechanisme zorgt ervoor dat de hoef uit zet onder het gewicht van het paard en weer terug veert als de hoef wordt opgetild. Door het uitzetten en krimpen vindt er toevoer en afvoer van bloed plaats en wordt bloed in de hoef en het onderbeen rondgepompt. Een goed hoefmechanisme voorkomt hoefproblemen en blessures en is belangrijk voor de algehele gezondheid van het paard. Zoveel mogelijk vrije beweging is daarom van belang. Hoe minder beweging, hoe slechter de doorbloeding.

Lymfesysteem

Te weinig beweging zorgt, behalve voor verminderde doorbloeding, voor nog meer (hoef- en been)problemen. Zonder beweging stopt ook het lymfesysteem in de benen, want deze is afhankelijk van het hoefmechanisme. Achtergebleven afvalstoffen of aangetaste lymfebanen zich uiten in rotstraal, schimmel of slechte hoefgroei. Bij infectie of ontsteking in het lichaam is het functioneren van het lymfesysteem ook erg belangrijk, omdat deze zorgen voor de aan- en afvoer van bouwstoffen en vocht. Ook hier geldt dus: voldoende vrije beweging is belangrijk!

Bespiering

Een klant van me heeft een paar maanden geleden haar paarden verhuisd. Ze staan nu veel meer uren (inmiddels zelfs 24/7) buiten en ze merkte op dat de rugbespiering van haar KWPN’er ontzettend verbeterd was. Logisch: hij kan zijn eigen basisconditie nu veel beter onderhouden. Als gevolg daarvan gaat training ook beter en makkelijker. Net als mensen: je kunt niet verwachten dat je 24/7 in een klein kamertje kan zitten (ter grootte van je badkamer ongeveer) en dan een uur per dag stevig sporten – dat werkt gewoon niet. Vroeg of laat krijg je last van je lichaam.

Naast al deze fysieke voordelen wordt elk mens en dier uiteindelijk ongelukkig als hij niet zijn natuurlijke behoeften kan vervullen. Jachtdieren zoals honden moeten geregeld kunnen snuffelen, speuren en rennen. Mensen moeten regelmatig even in de natuur wandelen. Kuddedieren als paarden hebben sociaal contact en genoeg vrije beweging nodig. Om maar wat te noemen.

Kritische blik

Ik weet zeker dat we allemaal ons best doen voor onze paarden. Maar wees niet bang om af en toe alles eens kritisch te bekijken en aanpassingen te doen waar het nodig is. Kan het beter voor je paard of heb je de optimale stal al gevonden?

Volg je mij al?

Contact

Telefoon

+31 (0)6 43 84 51 86

Mail

rianne@rianne-dekker.nl

Plaats

Malden, vlak onder Nijmegen
Share This