paarden Revalidatie

Oké, je paard loopt onregelmatig, protesteert tijdens het rijden of heeft terugkomende blokkades. Wat nu? Een paardenrevalidatie traject helpt deze problemen op te lossen.

Wanneer kies je voor revalidatie?

Vrijwel ieder paard is scheef. In kleine mate is dat niet zo erg. Wij zijn immers ook links- of rechtshandig. Maar bij gebrek aan correcte beweging gaat je paard compenseren om toch uit te kunnen voeren wat je van hem vraagt. Deze scheefheid en compensatie ontstaan ook bij pijn of ongemak door trauma of verkeerde training. Als dit lang genoeg duurt, kan dit zorgen voor overbelasting van lichaamsdelen en tot slot blessures. Start op tijd met een revalidatiegerichte training en wees de blessures voor!

Een paardenrevalidatie traject zorgt ervoor dat jouw paard weer soepel en ontspannen kan bewegen en dat hij goed in balans blijft met jou op zijn rug. Mijn doel is een gezond en blij paard. Ik help jou en je paard om weer zorgeloos en met plezier te kunnen rijden en trainen.

Hoe verloopt een revalidatietraject?

U

1. Onderzoek

Allereerst bekijk ik je paard tijdens een intake consult en stel ik vast wat de probleemgebieden zijn. Dit doen we in stilstand, stap en draf op zowel het harde als zachte. Daarna kan ik een behandel- en trainingsplan adviseren. Indien nodig verwijs ik je door voor nader onderzoek of overleg ik met een dierenarts of behandelaar. Let op: bij acute problemen, raadpleeg altijd eerst je dierenarts.

2. Huisvesting & Behandeling

Als je paard bij mij in training komt zorg ik voor passende huisvesting en goede basisvoorwaarden (voeding, vrije beweging en gezonde hoeven). Dit is een belangrijke basis voor herstel. Voordat we met training beginnen is behandeling vaak noodzakelijk. Denk aan osteopathie, massage of fysiotherapie. Lichamelijke blokkades kunnen zo worden opgeheven. Zie het als een reset van het lichaam. Vaak wordt behandeling later nog eens herhaald. Voor optimaal resultaat werk ik samen met een voedingsspecialist en verschillende behandelaars.

3. Training

Ik train je paard gedurende een afgesproken periode, volgens het opgestelde revalidatieplan. Het doel is dat je paard weer een gezond bewegingspatroon krijgt en jou ontspannen en in balans kan dragen. Training kan bestaan uit longeren, dressuur aan de hand, onder het zadel, met balanskussens, aan de hand stappen of training onder het zadel. Tussendoor blijven we goed evalueren hoe de progressie is bij je paard.

4. Begeleiding

Het doel is natuurlijk dat jij en je paard samen weer zorgeloos en met plezier kunnen trainen. Daarom is begeleiding een belangrijk onderdeel van de revalidatie. Ik geef je wekelijks les en je kunt mee kijken met trainingen, zodat je na het revalidatietraject zo goed mogelijk zelf met je paard verder kunt.

Mijn methode

Ik ben paardenrevalidatie trainer met een holistische visie. Naast de training kijk ik ook naar huisvesting, voeding, hoeven, het zadel, behandeling en de ruiter. Eerst help ik je paard sterker te worden zonder ruiter, door middel van gymnastiserend longeren en dressuur aan de hand. Zodra je paard er klaar voor is, ga ik onder het zadel verder. Ik werk altijd zonder hulpteugels.

Paarden revalidatie Casus: Toulouse

Dit is Toulouse, een Trakhenermerrie. Ik kreeg haar in revalidatie toen ze 21 jaar was. Toulouse was erg scheef, kon moeilijk ontspannen, was overgevoelig op de hand en had zeer slechte hoeven. Daarnaast had ze artrose op verschillende plekken. Na thermografisch en klinisch onderzoek bleek dat ze door haar hele lijf geblokkeerd zat. De grootste aandachtspunten waren haar hals, CTO (overgang van hals- naar borstwervels) en bekkengebied, maar eigenlijk was overal wel werk te verrichten. Voorafgaand aan de training is ze daarom uitgebreid behandeld met triggerpoint massage, myofasciale release, osteopathie en hoef-/beenbalanscorrecties. Gedurende het jaar is ze nog een paar keer behandeld. Aangezien ik bekapper ben, heb ik zelf de hoefverzorging om de paar weken zelf bij kunnen werken om de stand optimaal te houden.
Ik ben de revalidatie begonnen met rechtrichten aan de longe. Hierdoor leerde ze dat er een betere manier van bewegen is die ook prettig voelt, terwijl ik haar de ruimte geef om te zoeken naar balans. Ik heb ook vaak balanskussens gebruikt tijdens de revalidatie. Door het gebruik van balanskussens heb je invloed op de proprioceptie (de manier waarop het paard zijn lijf ervaart). Na een periode van voornamelijk longeren en balanskussens, heb ik dressuur aan de hand met haar opgepakt om nog preciezer te kunnen zijn over haar houding en beweging. Na een halfjaar was Toulouse sterk én lichamelijk ontspannen genoeg om onder het zadel aan de slag te gaan. De revalidatie duurde wat langer dan gemiddeld, omdat ze al op leeftijd is. Iets meer dan een jaar na de start van de training kon ze ontspannen ronddraven met ruiter en is haar houding en beweging enorm verbeterd. Mentaal is ze ook rustiger en zelfverzekerder geworden. Haar hoeven zijn vrijwel scheurloos. Ik hoop een jaar na moment van schrijven weer een update te geven over de progressie!

Recensie

Trots als een pauw ben ik, als ik zie wat beide dames bereikt hebben. Allereerst had ik nooit gedacht dat sleutelen aan mijn meisje zo zinvol was. Ik had het dan ook opgegeven en liet het voor wat het was. Ik leerde Rianne kennen doordat ze toentertijd bij mij op stal kwam staan. Rianne stelde voor om Toet mee te nemen naar haar school. Ik had geen idee wat dit precies inhield en was ergens ook een beetje sceptisch. Wel had ik direct het gevoel dat Toulouse in goede handen was.

In de tijd dat Rianne aan de slag ging met Toet zag ik dat Toetje zichtbaar bewuster werd van haar lichaam. Haar pijnlijke lijfje kreeg meer ontspanning en dat resulteerde zich in een vrolijker en een werkwillig paard. Als Rianne nu op Toet stapt is mijn paard niet een brok stress en pijn, het is een paard die op de juiste manier haar lijf weet te gebruiken in plaats van te ontwijken.

Rianne heeft mij, als leek, zeer professioneel betrokken in Toet’s revalidatieproces. Zij informeerde mij na elk bezoek wat ze heeft gedaan en wat daarvan het resultaat was. Tevens adviseerde zij welke behandelingen noodzakelijk waren en zorgde zij dat de juiste behandelaars ingeschakeld werden. Ook geeft ze op een zeer prettige manier tips over mijn manier van handelen omtrent Toet en als dat betekende dat er gemasseerd moest worden kreeg ik daar les in.

Rianne is een zeer deskundige revalidatieruiter. Haar engelengeduld en liefdevolle benadering was vanaf dag 1 direct zichtbaar. Rianne creëert een wederzijds respect en vertrouwen waardoor er ruimte plaatsvindt voor een revalidatie/werkproces.

Rianne, door jou is mijn paard is zichtbaar gelukkiger. Een gelukkig paard betekent een nog gelukkiger baasje;-)

Anne Lotte Notmeijer

Volg je mij al?

Contact

Telefoon

+31 (0)6 43 84 51 86

Mail

rianne@rianne-dekker.nl

Plaats

Malden, vlak onder Nijmegen