Verbeter je communicatie: longeren met lichaamstaal

Zo gaat longeren voelen als dansen!

Longeer jij je paard wel eens? En hoe gaat dat? Met welk doel? Sommige ruiters longeren hun paard even om ze beweging te geven of energie kwijt te laten raken voor het rijden. Anderen longeren als serieuze oefening. Wat doe jij? En voelt het echt als een gesprek of gaan jullie allebei een beetje je eigen gang?

De meest voorkomende problemen die ik in de praktijk zie zijn: een paard dat continu te hard gaat of juist niet vooruit wil, aan de lijn trekt of juist erg naar binnen valt of met moeite op de cirkel te krijgen is. Meer leren over lichaamstaal is de oplossing – je zal het effect meteen zien bij je paard.

Gesprek of monoloog?

Communicatie is tweerichtingsverkeer. Je moet niet alleen jezelf goed kunnen uiten, maar ook goed kunnen luisteren. Als je de lichaamstaal van je paard goed kunt lezen, dan kun je jouw houding daar op aanpassen. Je paard zal ontdekken dat je hem begrijpt. Als hij dan ook nog ontdekt dat je met jouw lichaamstaal hulpen geeft, in plaats van alleen met touw of zweep, dan is er echt ruimte voor communicatie, voor een gesprek! Een ontspannen en blijer paard is het resultaat.

Vergelijk het met dansen: als jij en je danspartner nog niet zo bedreven zijn of niet op elkaar ingespeeld, dan gaat dansen een beetje moeizaam. Je stapt een keer op zijn tenen of hij botst tegen je aan. Maar als het goed gaat, wauw – dan voelt het alsof het vanzelf gaat!

En wist je dat een goede houding en correcte lichaamstaal al ontzettend veel doet voor de balans van je paard? Het is echt al de helft van het werk. Dus wordt daar goed in en rechtrichten zal veel makkelijker gaan.

 

Tip!

Doe eens een simulatie met een stalgenootje. Probeer elkaar eens te ‘longeren’ met alleen je lichaamstaal. Geef elkaar feedback en probeer andere posities uit. Superleuk én leerzaam. Ook leuk met een totale paardenleek, want die weet helemaal niet wat de bedoeling is! Lukt het je dan ook om te ‘longeren’?

Online training ‘In balans aan de longe’

Verbeter je communicatie, verfijn je hulpen en maak van longeren een leuke en waardevolle toevoeging aan je training! In deze online training leer je over houding, lichaamstaal, materiaalkeuze, goede beweging herkennen, je paard in balans trainen en nog veel meer. Zonder hulpteugels! Helemaal op je eigen tempo te volgen.

Come on In!

Weekdays

08PM -12AM

Weekends

12 PM – 02 AM

Contact

Telefoon

+31(0)6 4384 51 86

Mail

rianne@rianne-dekker.nl

Plaats

Malden, vlak onder Nijmegen

Share This