Balanskussens: body-awareness voor je paard - Rianne Dekker

Balanskussens: body-awareness voor je paard

Balanskussens zijn een goede aanvulling op je training om verschillende redenen! Lees in deze blog de ins en outs.
Balanskussens. Om op te zitten of te staan om je houding, zit en evenwicht te verbeteren. Wist je dat je ze voor paarden ook kunt gebruiken? Balanskussens kunnen je paard helpen bij hun proprioceptie; de manier waarop je paard zijn lijf ervaart. Maar ook om fysiek en mentaal meer te ontspannen. Ik zal je vertellen hoe je ze kunt gebruiken en waarom het zo goed is voor je paard.

Wat zijn balanskussens?

Balanskussens zijn schuimrubber kussens en verkrijgbaar in verschillende hardheden. Hoe harder, hoe stabieler en hoe zachter, hoe makkelijker indrukbaar. De hardheid van het kussen bepaal je per paard. Een pony kun je beter niet op een hard kussen zetten en een groot paard niet op een heel zachte, al is het geen ramp als je dat wel doet. Er zijn ook kussens die aan één kant dikker zijn en kussens met lucht of spikes. Ze geven allemaal een andere sensatie. Ik gebruik zelf balanskussens die eigenlijk voor mensen gemaakt zijn, uit een fysiotherapie shop. Er zijn ook kussens verkrijgbaar speciaal voor paarden, die zijn wat duurzamer. De eigenaar van de SUREFOOT® webshop is ook degene die mij geïnspireerd heeft tot het gebruik van balanskussens.
Met balanskussens heb je invloed op de proprioceptie; dat is de manier waarop je paard zijn lichaam ervaart. Door je paard op een oppervlak neer te zetten dat meegeeft en niet zo stabiel is als de grond, ervaren ze bewust de gewoontes in hun bewegingspatroon en gaan ze zoeken naar balans en bewegingsmogelijkheden. Je ziet paarden soms een hele tijd van links naar rechts wiegen terwijl ze voelen wat er gebeurt. Je kunt je paard met alleen zijn voorhoeven op de balanskussens zetten of met allevier zijn hoeven. Of alleen lateraal of zelfs diagonaal!

Vriendelijk verzoek

Als je de balanskussens introduceert bij je paard, laat hem er dan even naar kijken en aan ruiken. Laat zo’n balanskussen eens naast z’n voorhoef vallen om zijn reactie te pijlen. Je wil niet dat hij straks erg schrikt terwijl jij gebukt naast hem staat. Til een hoef op en schuif met je voet het kussen op zijn plaats. Nooit met je handen in verband met veiligheid. Zet de hoef neer en laat hem even voelen. Daarna doe je datzelfde bij de andere voorhoef.
Belangrijk bij het gebruik van de balanskussens is dat je mee gaat in wat je paard aangeeft. Soms vinden ze het echt onprettig of spannend, om een bepaalde hoef op een kussen te zetten of op te tillen, terwijl ze een andere hoef wel aanbieden. Dat is prima. Trek de hoef nooit van de grond. Vraag vriendelijk en zacht en wacht tot het paard zijn hoef optilt. Gebeurt dat niet, vraag dan een andere hoef. Aan hoeven of benen trekken levert spanning op en dat is nu juist wat we niet willen als we bezig zijn met de balanskussens.

Diepe ontspanning

Laat je paard vervolgens zo lang als hij nodig heeft op de balanskussens staan. Soms is dat maar even en soms is dat minutenlang. Regelmatig laten paarden hun hoofd langzaam zakken of vallen hun ogen haast dicht, zo diep ontspannen kunnen ze raken. Laat ze net zolang voelen en wiegen tot ze er zelf vanaf stappen of een duidelijk teken van verwerking geven. Dat kan een gaap zijn, maar ook kauwen, likken of een diepe zucht. Vraag je paard dan rustig met je mee en stap in een rechte lijn weg. Stap een paar keer de bak rond om je paard te laten wennen aan de veranderingen in zijn lijf. Zijn spieren kunnen meer ontspannen voelen, de bewegingsmogelijkheden kunnen iets verruimd zijn of hij is mentaal meer ‘geaard’ dan ervoor.
In het filmpje zie je het heen en weer wiegen van de voor- en achterhand en de diepe ontspanning.

Wanneer gebruik je balanskussens?

Soms doe ik een hele sessie alleen maar ‘werk’ met de balanskussens. Als ik niet zoveel tijd heb bijvoorbeeld. Dan kun je gerust twintig minuten of een halfuurtje de balanskussens op verschillende manieren gebruiken en tussendoor rondstappen. Je kunt ze natuurlijk ook gebruiken tussen andere oefeningen door. Tussen het longeren door, tijdens dressuur aan de hand en zelfs onder het zadel. Als je dit rijdend wil doen is het wel handig om er een tweede persoon bij te hebben die de kussens onder de hoeven kan plaatsen. Laat de teugels los in een boogje hangen als je paard op de kussens staat en probeer zelf zo neutraal mogelijk te zitten, zodat je paard niet meer voelt dan alleen je goed verdeelde gewicht. Het is erg leuk om het verschil in je paard te voelen voor en na het staan op de balanskussens. Let op: gebruik de kussens tussen het ‘werk’ door pas als je paard er eenmaal gewend aan is. Vergelijk de eerste paar keer met een bezoekje osteopaat of masseur, waarna je niet meteen naar de sportschool gaat.
Je kunt balanskussens gebruiken bij ieder paard. Bij revalidatiepaarden of paarden die nog veel training nodig hebben zul je waarschijnlijk het grootste verschil zien, maar ook gezonde en goed getrainde paarden zullen er baat bij hebben. Het levert voor een paard fysieke en mentale ontspanning op, maar vertelt jou ook veel over de voorkeuren van je paard wat betreft zijn gewichtsverdeling en balans.

Aan de slag

Om het kort samen te vatten zijn balanskussens een goede manier voor meer lichaamsbewustzijn, balans en ontspanning. Een leuk en handig idee is om met je stalgenootjes eens een set verschillende kussens aan te schaffen en samen de resultaten te bestuderen. Als je in de buurt van Nijmegen woont kun je mij natuurlijk ook vragen om eens langs te komen voor een sessie, dan kun je onder begeleiding verschillende manieren uitproberen en ook rijdend eens voelen wat het doet.

Online training ‘In balans aan de longe’

Verbeter je communicatie, verfijn je hulpen en maak van longeren een leuke en waardevolle toevoeging aan je training! In deze online training leer je over houding, lichaamstaal, materiaalkeuze, goede beweging herkennen, je paard in balans trainen en nog veel meer. Zonder hulpteugels! Helemaal op je eigen tempo te volgen.

Gratis e-book over rechtrichten

Schrijf je in en ontvang rijtips, blogs, lesroutes en aanbiedingen. Ik beloof je: ik spam niet. Je krijgt wel meteen een cadeautje van me; het e-book ‘Je paard rechtrichten met grondwerk: 5 Tips‘.

Volg je mij al?

Contact

Telefoon

+31 (0)6 43 84 51 86

Mail

rianne@rianne-dekker.nl

Plaats

Malden, vlak onder Nijmegen

Share This